Няколко успешни идеи за собствен бизнес

Те започват съществуването си като малки работилнички, но постигат феноменален успех. Някои от водещите компании в света са направили първите си стъпки благодарение на креативните идеи на създателите си. Предлагаме на вниманието ви примери за няколко от най-успешните бизнес компании в света, както и как успяват от обикновени работилнички да се превърнат в бизнес гиганти и да стигнат до върха.

мебелиране

Baker Furniture

Едва ли занаятчията Сийб Бейкър и синът му Холис са мечтали и мислили, че някой ден малката им занаятчийница за мебели по поръчка ще се превърне в една от най-големите мебелни компании в света. Днес обаче това е факт.

Компанията днес е лидер в мебелния бизнес, заради висококачествените суровини и ръчно изработените мебели, като се използват стари методи за довършването на мебелите на ръка, така че да са красиви за окото.Икеа

IKEA Furniture

IKEA вероятно е сред най-известните компании за мебели и стоки за домакинството в света. Историята на шведския предприемач Ингвар Кампрад е добре известна. Възползвайки се от масовото търсене на мебели след първата световна война, той основава първия си магазин IKEA през 1953 година.

Концепцията на Кампард е да предложи на клиентите си, нещо, което никой от конкурентите му не съобразява — шоурум, в който да огледат мебелите и да се докоснат до тях. Освен това, практичните опаковки и фактът, че мебелите са леснопреносими, правят фирмата още по-популярна.

Изабела Уимс

Origami Owl

Следващия пример е за една не толкова популярна компания, но за сметка на това нейната създателка заслужава адмирации за креативността си. Изабела „Бела“ Уилямс е едва на 14 години, когато създава бизнес за близо четвърт милиард долара!

Всичко започва, когато 14-годишната Бела решава, че иска кола за 16-тия си рожден ден. Родителите й обаче смятат, че е по-добре сама да спечели парите за автомобила си. В крайна сметка Бела решава да подходи към въпроса чисто по женски – да купи мъниста, да изработи няколко красиви бижута за приятелките си и да се опита да продаде други на туристите, но на по-висока цена.

Скоро приятелките й също се включват в бизнеса, разнообразието от предлагани бижута расте, мрежата от клиенти също. Стратегията на Изабела се променя – започва да търси бижута от други талантливи дизайнери, наречени сътрудници и да ги продава на по-висока цена.

Благодарение на предприемчивия си дух, днес Изабела управлява бизнес за милиони. Разполага с близо 373 служители, склад от 80 000 кв. м и ръководи бизнес с клиенти от цял свят.

мебели по поръчка

Stickley Furniture

Създадена през 1900 година от Густав Стикли, компанията е сред водещите в мебелната индустрия днес. Основателят й започва да изработва мебели по поръчка, които бързо стават популярни. Първоначално Густав Стикли работи заедно с братята си, но след това намира нови сътрудници, които му помагат да подготви нова линия мебели за дома. През 1901 година той предлага на чиновниците на средната класа, съвсем нова линия мебели–без тежкия бароков дизайн, изработени от естествени материали, много по-изчистени като стил и съчетаващи кожа, стомана и метал.

Проектът бързо стана хит и много скоро Густав и съмишлениците му са затрупани с молби за мебели по поръчка. Успехът не закъснява, а компанията и до днес е сред водещите марки за мебели в света.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*