Как да стартираме малък ресторант?

Ресторант

Стартирането на собствен бизнес е задача с много неизвестни, а понякога добрият бизнес план, може да се окаже недостатъчен, особено, ако искате да отворите ресторант. Но ако се възползвате от предимствата на мястото, което сте избрали за бизнеса си, е възможно да успеете да развиете вашето начинание. Предлагаме ви полезни 7 съвета, които могат да ви помогнат в развитието на вашия бизнес.

1. Бизнес план и проучване на пазара

На първо място проучете внимателно какво предлага конкуренцията, обърнете внимание на цените, качеството на храната, обстановката и най-вече обслужването. За да изпъкнете пред останалите ресторантьори, е добре да си осигурите не само добър готвач, но и обслужващ персонал, който да се отнася с грижа и внимание към клиентите ви.

2. Локация

За да бъде успешен един ресторант, добрата кухня и отличното обслужване са само част от стратегията на добрия предприемач. Възползвайте се от предимствата на мястото, където смятате да разположите ресторанта си. Ако се намирате в област известна с красивата си природа, обърнете внимание на панорамата при избора на помещение, или при строителството му. За гостите ви ще бъде много по-приятно да се хранят, ако пред тях се разкрива красив изглед към природата, отколкото, ако са затворени между четири стени.

3. Реклама

Важно е да използвате всички източници на реклама. И не пропускайте да изтъкнете предимствата на местоположението си, независимо дали става въпрос за флаери, плакати, или реклама в интернет. Ако случай че се намирате близо до воден басейн, изтъкнете го. Ако заведението ви е близо до някои важни исторически забележителности, задължително обърнете внимание и на този детайл. Ако разполагате с панорамна тераса  или градина— включете го в рекламата си. Така например, много ресторанти в Казанлък привличат клиентите си с атрактивен изглед и добра реклама, а не само с хубава кухня.

Complex Lazur, Koprinka dam, Kazanlak

 

4. Обстановка

Хубавият изглед не е достатъчен, за да спечелите и задържите интереса на клиентите. Добрата атмосфера и интериор също са от значение. Чуждестранните туристи обожават българския битов стил, затова, ако имате възможност, запознайте се с традиционната възрожденска архитектура във вашия район и се опитайте да я пренесете в ресторанта си. А ако се намирате близо до древно римско или тракийско селище, можете да придадете на заведението си подобен стил, което определено ще впечатли клиентите ви.

5. Забележителности

Успешният ресторантьор умее да привлича клиенти не само с кухнята и обстановката в заведението си, но и с доброто познаване на местните забележителности. Да сте запознат с местните забележителности и да дадете ценни съвети на клиентите си за тях, може да се окаже изключително печеливша стратегия. Това със сигурност ще ги впечатли и те с удоволствие ще се върнат да посетят ресторанта ви отново. А ако имате възможност да разположите ресторанта си в близост до някоя подобна забележителност, ще си осигурите още един плюс за вас. Така например, ресторанти в Казанлък, разположени близо до етнографския комплекс в града, или някоя друга от местните забележителности се радват на по-голям интерес от други.

6. Кухня

Добрата кухня включва не само добър готвач, но и познаване на местната традиционна кухня. Милиони чуждестранни туристи идват ежегодно в страната ни, за да се запознаят с българската кухня. Да им предложите българска национална кухня е прекрасна идея, но да им дадете възможност да се запознаят и с традиционните местни ястия е още по-добър ход. Особено, ако местната кухня предлага ястия, които няма да опитат никъде другаде.

Важно е да отбележим, че с добрата кухня върви и добро вино. Така че осигурете на гостите си възможност да се насладят и на качествени местни вина.

7. Обслужване

Тайната на успеха, се крие в обслужването. Колкото по-любезен и учтив е персоналът, толкова повече клиенти ще препоръчат ресторанта ви и ще го направят популярен. Да обърнете внимание на посетителите още с влизането, да ги настаните и да проявите учтив интерес към тях, може да се окаже ключов фактор за бизнеса ви. Доброто отношение към клиентите и при напускане на ресторанта е още един сигурен знак, че сте си осигурили редовни посетители и добра реклама.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*