Стеснете периметъра в търсене на следващата бизнес идея

Когато тепърва навлизате в бизнеса, може да изпитвате страх от това да ограничите целевия си пазар, защото това води до сценарий, при който губите част от вашата клиентска база. Но ако предварително определите неговите нужди, то вие може така да изградите продукта или услугата си, че да отговаря точно на това, което потребителите търсят, превръщайки вашата бизнес идея в перспективна. Това е начин за сравнително бързо отвоюване на част от пазарния дял от конкурентите ви.

Търсене на следваща бизнес идея

Какво общо има това с вашата бизнес идея?

Гледайки на пазара по този начин може тотално да промени начина ви на мислене относно стартирането на какъвто и да е бизнес. Не е нужно реализирането на вашата бизнес идея да започне от нулата, гаража или в мазето. Направете си една разходка из улиците и ще забележите колко много фирми се борят за оцеляване, отчаяно опитвайки се да „свържат двата края“, защото те не предлагат точно това, от което се нуждае пазарът им. Добър пример за това е един оказионен магазин. Собственикът му няма как да знае кои са най-продаваните му продукти или пък кои са тези с най-голяма печалба. Той също така не знае, че тези специфични елементи са много важен фактор за всеки бизнес. Компаниите лидери в определена сфера са склонни да бъдат силно съсредоточени в определена ниша, и често за незапознатите това може да изглежда прекалено. Обаче именно това е причината за бързия растеж на такива компании с отличителна сфера на опериране. Могат да бъдат дадени многобройни примери, но ще спомена само имена като „McDonald’s”, „Coca-Cola” и „Marlboro“. Надявам се да съм ви убедил, че този елемент е наистина важен.

Как да го имплементирате в бизнес идеята си?

Започнете да обогатявате бизнес информацията си, правейки по-задълбочен анализ на това какво хората купуват, или пък какво биха купили ако им бъде предложено. Не се тревожете за продажбите, които ще пропуснете като не предлагате всичко на всеки. Фокусирането върху определена част от пазара може да ви натовари с повече работа отколкото може да понесете, постигайки по-голям марж на печалбите и увеличаване на парикопотоците като цяло. Формирайте вашата бизнес идея, така че тя да не бъде „широкоспектърна“, а напротив – силно таргетирана.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*