Кои бизнес идеи наистина си струват в наши дни

Сложният въпрос относно потенциала на една бизнес идея

Не съм сигурен, че някой има отговор на някой от тези въпроси. Това е така, защото в търпящото постоянни промени време, в което живеем, е трудно да се предвиди кое начинание би донесло успех и кое не. Бързонасищастият се пазар е поредната предпоставка за непредвидимостта на потенциала на която и да бизнес идея. Най-доброто, което човек може да направи за да изфабрикува перспективна идея за предприемаческа дейност е: прецизен и детайлен анализ на бизнес климата и в следствие на него да поеме умерен риск. Не, не е станала грешка. Правилно сте прочели. Винаги съществува някакъв риск. И в живота е така, пък какво остава за бизнеса.

Бизнес идеи, които си струват

Хвърляйки поглед встрани лесно бихме могли да констатираме факта, че всеки успешно реализирал се предприемач е поел някакъв риск. Оказва се обаче, че проявяването на смелост е само първата крачка по пътя към върха. Препятствията, които се появяват на по-късен етап изискват дори цели скокове, при това „лъвски.“ Става въпрос за проявяването на иновативност, креативност и решителност. Вярно е, че всяко начало не е лесно, но още по-трудно е да стигнете до края, защото достигането до финалната права и късането на лентата означава, че наистина сте постигнали нещо значимо. Изводът е, че няма нищо сигурно и предначертано с точност в бизнеса. Както е казал Айнщайн: “Всичко тече, всичко се променя.”

Надявам се, че не сте отчаяли от написаното по-горе. Неговата мисия е просто “да ви свали на земята” и да ви направи реалисти. Убеден съм, че все още има безброй начини за припечелване на някой друг лев, долар, евро или каквато и да е друга валута по ваше усмотрение. От вас се изисква единствено да ги откриете и приложите. В тази статия няма да ви давам точни напътствия какво да правите и какво не, защото това е доста глупаво поради ред причини, които е излишно да изброявам. Ако случайно ви попадне четиво, в което са написани инструкции, стъпка по стъпка, как да станете милионер, то може да бъдете сигурни, че четете пълни глупости. Тъй като предприемачеството е строгоиндивидуален процес, аз ще ви подхвърля малко теми за размисъл, които според мен си струват.

Качествата необходими за сътворяване и реализиране на вашите бизнес идеи

Първата и може би най-важната насока, в която всеки прохождащ или вече „напреднал“ предприемач си заслужава да помисли е иновативността. Факт е, че става все по-трудно да се стартира нещо ново, интересно и революционно, но за мен това е в основата на всичко. Ако не успявате да измислите нещо напълно уникално, но пък имате идея как да усъвършенствате нещо, което вече е на пазара, то не се отказвайте – на прав път сте. В този момент се появява тънката граница между иновативността и креативността. В този случай проявяването на креативност има сходни качества с понятието „уникализиране.“ За съжаление отново трябва да ви „приземя“. За да се захванете с някакъв проект по уникализиране на вече предлагана услуга или продукт, трябва замисълът ви наистина да е добър.

Ако стигнете до този казус ви препоръчвам да наблегнете на елемента анализ

Дойде времето да проявите и малко решителност. Това може да се наложи поради ред причини. Като пример ще посоча финансирането. В реалността рядко хората имат толкова голямо количество „свежи пари“, че да могат сами да осигурят капиталите, необходими за проекта им. Често се налага да прибегнат до търсене на финансиране от банки, т.е. изтегляне на кредити. Не знам защо в България кредитите за малкия бизнес са с толкова лош имидж, но е факт, че наистина доста хора фалират и затъват в заеми. Тук е мястото да направя едно уточнение – не бъркайте решителността с глупостта.

Каквито и финансови решения да взимате, те трябва да са добре обмислени

Изводът от немалкото написани думи по-горе е, че не трябва да взимате прибързани решения. Уверявам ви, че все още съществува поле за изява на новите предприемачи, но то е осеяно с различни препятствия. Лошата новина е, че докато бизнесът ви същестува винаги ще има препятствия за него. Хубавото обаче е, че след всяко успешно преминато препятствия вие все по-лесно ще преодолявате всички останали, които ще ви се изпречват на пътя в бъдеще.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*