Да купите бизнес или да създадете свой собствен

Вземането на решение дали да закупите вече съществуващ бизнес или да започнете свой собствен се свежда най – общо да три неща: Какъв опит имате? С какъв вид бизнес искате да се занимавате? Достатъчно отворени ли сте към финансови рискове? Ако имате точни и ясни отговори на тези въпроси вече сте наясно дали ще продължите с четенето или ще отворите следващата страница. В случай че сте от хората, които продължават с четенето е важно да знаете как ще процедирате от тук нататък.

Да купим или да създадем

Какъв опит имате?

Необходимо е да знаете, че започването на собствен бизнес крие много по – големи рискове от това да закупите вече разработен. Според изследване на Майкъл Гербер 40 на сто от новите форми претърпяват провал още през първата година, а 80 на сто през следващите пет. Ако имате малко опит в средата, в която мислите да навлезете, по – безопасен маршрут за вас би бил закупуването на развит бизнес поне частично. И въпреки всичко ще имате нужда от доста време, за да се запознаете с материята, експертните мнения, потока на финансиране, изискания, инфраструктура и т.н.

Едно изключително важно предимство при закупуване на развиващ се бизнес е, че вие се сдобивате с обучен персонал, компетентни партньори и редовни клиенти. Като цяло вие се сдобивате с една работеща машина, от вас ще се изисква само да я поддържате и доразвивате според нуждите на потребителите.

С какъв бизнес искате да се занимавате?

Вторият въпрос, на който трябва да си отговорите предприемайки започване или закупуване на бизнес е от какво естество желаете да бъде той. Ако имате мечта да сте притежател на бизнес известен със собственото ви име, то за предпочитане е да започнете от нулата и малко по малко да градите своя авторитет. Това от друга страна може да ви спести и много главоболия породени от некоректни партньори, некадърни служители, дори и големи дългове на предишен собственик. Ако започнете от самото начало със собствените си идеи имате реален шанс да сбъднете една мечтата си, колкото и трудно да е това.

На какви финансови рискове сте склонни?

В сравнение със започването на собствен бизнес, закупуването на вече съществуващ изисква малко по – голяма финансова стабилност в самото начало. Тя се състои в еднократното заплащане, срещу което ще получите бизнеса. От друга страна банките са по – склонни да отпускат финансови кредити на вече съществуващи фирми с доказани приходи, отколкото да финансират стартиращ бизнес, чийто успех е несигурен.

При закупуване на съществуващ бизнес ще имате реална представа за финансовите постъпления всеки месец, докато при започването на нов ще трябва да влагате дълго време преди да започнете да получавате. Този период понякога е доста дълъг и голям брой от собствениците не успяват да издържат и фалират, преди да са обрали плодовете на своя труд. Затова или се подгответе със солидни финанси или не се пускайте в това рисковано начинание. Тегленето на кредит за започване на нов бизнес е доста рисковано начинание имайки предвид колко несигурен свят живеем, така че помислете добре как да постъпите, когато става дума финансовата страна на нещата.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*